Rouwen doe je niet alleen met je hoofd. Je lichaam rouwt net zo hard mee. Vaak is het zo dat hoe minder aandacht je geeft aan je lijf, des te harder deze begint te roepen in de vorm van pijn, vastzitten en moeheid. We gaan verkennen welke lichamelijke klachten vaak voorkomen in rouw en wat je lichaam daarmee wil zeggen. Met Nelleke van der Oord (Humanitas Rijnland)
In rouw word je vaak overspoeld door emoties en gevoelens. Verdriet is een belangrijke en ook de meest geaccepteeerde emotie. Lastiger zijn gevoelens van boosheid, schuld, angst en opluchting. Het komt zeker ook voor dat gevoelens tegenover elkaar staan, bijvoorbeeld vrede hebben met het einde van een ziekbed en tegelijk boosheid dat het zo moest lopen. Die tegenstrijdigheden zijn ingewikkeld om voor je zelf te erkennen of er over te praten met anderen. We praten hierover met Yelle Nuse (GGZ Rivierduinen).
Rouw en de feestdagen kunnen een complexe combinatie zijn. De feestdagen zullen altijd anders zijn dan de jaren met je overleden dierbare. En dan volgt nog oud en nieuw. Iedereen wenst elkaar een gelukkig nieuwjaar, kijkt vol verwachting vooruit. Hoe is dat voor jou? Zie jij nieuwe mogelijkheden of sta je vooral nog met je rug naar de toekomst? wat is de betekenis van"gelukkig" op dit moment? en hoe wil jij je nieuwe jaar starten? Met Marjan Vlasveld (Incluzio Bezoekdienst)
Website by Inventeers - Website beheer: Inloggen