Zondagmiddag om de zes weken
Van 14.30 uur tot 16.00 uur
Sluiten
Laan te Rhijnhof 4,
2332 HZ Leiden
Zondagmiddag om de zes weken
14.30 - 16.00 uur
info@nabestaandencafeleiden.nl
  • Rouwen is iets dat bij
    het leven hoort

    Het nabestaandencafé is een café waar themabijeenkomsten plaats vinden voor mensen die een naaste hebben verloren.

Theatervoorstelling voor Nabestaandencafé Leiden

LEIDEN - Op zondag 15 januari gaf theatergroep de Kunst van het Rouwen in de aula van Rhijnhof een voorstelling voor nabestaanden en uitvaartondernemers. Het stuk werd aangeboden door DELA, begraafplaats Rhijnhof en het Nabestaandencafé Leiden. Laatstgenoemde instelling organiseert in het theehuis Veldheim op de begraafplaats bijeenkomsten voor mensen die een naaste hebben verloren.

De productie ‘Dan neem je toch gewoon een hond?’ is een eerlijk, humoristisch en liefdevol theaterstuk over hoe moeilijk het is het verlies van een dierbare te verwerken. De spelers vertellen over het verlies van een geliefde en wat ze beleven in het soms onbegaanbare landschap van de rouw. Er is daarnaast ook het verhaal van de omgeving, die in het begin luistert, troost en steunt, maar het ook zelf moeilijk vindt om te gaan met de dood.

De spelers slagen er heel knap in ogenblikken van intieme en heftige emoties af te wisselen met wat luchtiger, humoristische momenten. Voor de toeschouwers, van wie de meesten zelf een verlies hebben meegemaakt, waren de verhalen heel herkenbaar. De voorstelling maakte veel los, zoals bleek tijdens het nagesprek waarin bezoekers ervaringen met elkaar deelden.

Onze samenleving is erg gericht op presteren en doorgaan, minder op stilstaan bij de dood, afscheid of verdriet. De voorstelling van het gezelschap De kunst van het rouwen liet op een indringende wijze zien hoe deze thema’s bespreekbaar gemaakt kunnen worden.

Artikel in Leids Nieuwsblad van 22 juni 2017